Kânuni ABD Meclisi'nde

 

46 yıl Osmanlı Devleti’nde padişahlık yapan Kânunî Sultan Süleyman; seferlerle geçen hükümdarlığı boyunca, 15 milyon kilometre kare üzerine yayılmış 21 eyalet ve 250 sancaktan meydana gelen Osmanlı Devleti’ni dünyanın en güçlü devleti hâline getirmiştir.

Onun büyüklüğünden dolayı; kendisine Muhteşem Süleyman ve devrine de “Türk Asrı”, “Süleyman Asrı” denmektedir...

“Capitol” Amerika Birleşik Devletleri’nin Millet Meclisi binasıdır. Bu yapı, ilk Cumhurbaşkanı George Washington tarafından inşa ettirilmiş ve zaman zaman yapılan ilâvelerle genişletilmiştir.

Binayı yenileştirmek ve düzenlemek amacıyla 1945 yılında teşkil edilen bir heyet, Temsilciler Meclisi galerisine, ünlü kanun yapıcıların portrelerini koymayı kararlaştırmıştı. Karar, ABD Kongresi tarafından onaylandı. Bunun üzerine, Colombia Tarih Derneği, Pannsilvania Üniversitesi ve ABD Temsilciler Meclisi Kütüphanesi uzmanları çalışmaya koyuldular... Ve uzun araştırmalar neticesinde tarihin büyük kanun yapıcılarından 23’ünün ismini tesbit ettiler. Bunların, mermer plakalar üzerine kabartma portrelerini işlediler.

Temsilciler Meclisi galerisindeki portrelerden biri de, Osmanlı padişahı Kânunî Sultan Süleyman’a aittir. Osmanlı padişahı, sivil ve askerî kanunlarda yaptığı düzenleme ve getirdiği yeniliklerle, dünyanın en büyük kanun yapıcılarından biri olarak tanıtılmaktadır.
SONRAKİ
« ÖNCEKİ
ÖNCEKİ
SONRAKİ »
Yorumlarınız için teşekkür ederiz...