Batılı Yazar: Eski Türkler


Ya arkadaş biz mi çok değiştik yoksa bizi mi çok değiştirdiler bilmiyorum ama eski Türkler'in yaşayış şekillerine baktığımda acı veren bir farklılık görüyorum. Bunu okuyup biraz öz eleştiri yapmalıyız bence. Kısa ama güzel bir yazı olduğu kanaatindeyim. Okuyup paylaşmanızı, yayınlarımızı takip etmenizi ve diğer yayınlarımıza da göz atmanızı tavsiye ediyorum.

17. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin topraklarını gezen bir Fransız yazarı o zamanki yaşayışı, hatıralarında şöyle anlatmaktadır:

“Türkler, genellikle uzun boylu insanlar. Bedenleri ölçülü. Avrupalılarda görülen kusurlar onlarda göze çarpmıyor. “Türk gibi kuvvetli” sözü boşuna değil. Gerçekten sağlam yapılı insanlar. Ayrıca, elbiseleri de onları uzun boylu gösteriyor, bedensel kusurlarını gizliyor. Türkler yıkanmayı sevdikleri için hem temiz hem de sağlıklıdırlar. Bu gelenek dolayısıyla, İstanbul’da çok güzel hamamlar var. Hatta Türklerin yaşadıkları en uzak kasabalarda bile hamam bulunur. Zengin ve yoksul bütün insanların hamamları aynı biçimde yapılır. Aralarındaki fark, yalnızca süslemededir.

Türkler, midelerine düşkün insanlar da değiller. Oburluk yüzünden iflas etmiş bir Türk’e rastlayamazsınız. Az gıdayla yetinirler. İyi bir aşçıbaşı, bu ülkede zengin olamaz. İşin gerçeği, herkes yemek pişirmeyi biliyor...”

Jean de Chevenot
SONRAKİ
« ÖNCEKİ
ÖNCEKİ
SONRAKİ »
Yorumlarınız için teşekkür ederiz...