Besinlerdeki Hileler


İnsan sağlığına olumsuz etkileri olduğu iddia edilen ve Türkiye’de cipsten dondurmaya, salam-sosisten sıklıkla yediğimiz dönere kadar birçok üründe kullanılan, halk dilinde ise ‘Çin tuzu’ olarak bilinen Mono Sodyum Glutamat (MSG), Alzheimer’den Parkinson’a ileride telafisi mümkün olmayan birçok hastalığa da davetiye çıkartıyor. Küreselleşen dünyada ticaret devlerinin amacı insan sağlığını düşünmeden daha çok büyümek ve çok kâr elde etmek olarak ön plana çıkıyor Görüntüsüne tadına kandığımız bu katkı maddelerinin konulduğu gıdaların tüketildiğinde zararları biliniyor mu?

MSG’nin en önemli özelliği, yiyeceğin içindeki tadı lezzetli hâle getirip insanda daha çok yeme isteği uyandırmak olarak biliniyor. Mono Sodyum Glutamat ülkemizde hazır köfte harçları, et suyu tabletleri, hazır çorbalar, cips, kraker, salam, sosis, hamburger gibi her şeyin içine konulabiliyor. Aslında yasal olarak sadece tereyağı, şeker ve balın içine konulabiliyor.

Mono Sodyum Glutamat neden gıdalara konuluyor? Önce bunu sorgulamak lâzım. Hem gıdanın beğenisini arttırıyor, tatsız tuzsuz şeyleri tatlı hâle getiriyor, hem de malınızı sattırıp, fazla kullanmaya itiyor. Salam-sosis dediklerimizin çoğunun içinde et yok yanıltmak için ‘%100 dana’ deniliyor ‘et’ denilmiyor. Soya gibi gıdalar konuluyor. Üstüne bir de tadını lezzetli yapmak için Mono Sodyum Glutamat ekleniyor. Yedikçe yeme isteği uyandırıyor. Bu arada Gıda sanayileri de boş durmuyor. Kendilerine karşı gelenleri nemalandırıyorlar. Bu katkı maddelerinin zararlı olduğunu söylediğimiz zaman biz suçlu oluyoruz. Bu maddenin zararlı olduğunu çok insan biliyor ama; “Bana ne” diyor.

Artan kanser hastalığını sadece sigaraya bağlamamak gerekir. Çok çeşitli zararlı katkı maddeleri içeren gıdalar da kansere yol açabilir. Sigara tüketiminde azalma görülüyor ama yine de kanser hızla yayılmaya devam ediyor. Sigara günah keçisi ilan edilmemeli. Gıdaların içindeki MSG gibi bir yığın madde var bunlardan arınılmalı. İlâç sanayi ne diyor; “Hastalık olsun ki, hastalığı engelleyelim. Ticaret olsun, reklâm olsun.” diye MSG gibi maddeler kötülenmiyor, halk aydınlatılmıyor. Raf ömrü arttırılmış gıdalar konusunda vatandaşları uyarmak lâzım.

"Raf ömrü uzar, insan ömrü kısalır."
SONRAKİ
« ÖNCEKİ
ÖNCEKİ
SONRAKİ »
Yorumlarınız için teşekkür ederiz...