Arı, Bal Ve Arı Sütü


Bal arısı ömrü boyunca sadece bir çay kaşığının 12'de biri kadar bal üretir! Çalışkanlıklarıyla ün yapan arılar, balı üretirken kat ettikleri mesafeler, iletişim becerileri, savunma mekanizmaları ve örnek yardımlaşmalarıyla dikkati çeker. Bal arılarının aile yaşayışında iş bölümü, yardımlaşma ve çalışkanlık temel kurallardır. Bir bal arısı ailesi; "ana arı", "işçi arı" ve "erkek arı" olmak üzere, birinin görevini diğerinin yapamadığı üç farklı bireyden meydana gelir.

Ömürleri 42 gün olan işçi arılar, ilk 21 günde kovan içinde iç hizmet arısı olarak temizlik, yavrunun ve ana arının beslenmesi, arı sütü salgılama, balın olgunlaştırılması, mum salgılayarak petek örme ve kovan girişinde bekçilik gibi görevleri üstlenir.

İkinci 21 günde ise dış hizmet arısı olarak nektar (bal özü), salgı, polen, su ve propolis toplarlar.

Arılardan bazıları 5 - 7 sene kadar yaşayabilirler. Uzun yaşayanlar kovanda arı sütü ile beslenirler. İnsanlar da bal ve arı sütü ile beslendiklerinde kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı bağışıklık sistemi kuvvetlenir.

Arı sütü, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. A, D, E, K, H ve B vitamini bulunur. HDA - 10 denilen metabolizmayı kuvvetlendiren bir enzim taşır. Arı sütünde 22 farklı aminoasit vardır. Çocuklarda kemik gelişimi için ve yüksek performanslı bir hayat için gereklidir. Kansere karşı antioksidandır. Kalp ve damar sistemini kuvvetlendirir. Damar tıkanıklığı ve sertliğini engeller. Tansiyonu düşürür.

Arı sütü, hafızayı kuvvetlendirir, unutkanlığı giderir. Alzheimere karşı destekçidir. Bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir. Kandaki şeker seviyesini düşürür ve kan şekerini dengeler. Antidepresandır. Hücre yenilenmesi yapar, deri problemlerini geçirir. Zihni açar ve çocuklarda beyin gelişimine destek verir. Sindirim sistemini toparlar ve hazmı kolaylaştırır. Alerjiyi engeller. Fizik kondisyonunu arttırır.

Arı sütü, antibakteriyeldir. Uyku düzensizliğini engeller. Kolesterolü düşürür ve dengeye sokar. Adele ve kas sistemine destek verir. Kemoterapiden hasarlanmış olan bölgeleri tamir eder. Siyatik, lumbago gibi iskelet sistemine etki eden rahatsızlıkları giderir.
SONRAKİ
« ÖNCEKİ
ÖNCEKİ
SONRAKİ »
Yorumlarınız için teşekkür ederiz...