Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Ahmet Aydın özetle diyor ki: Damarlarda daralmayı yapan Omega 6
fazlalığının yol açtığı mikropsuz bir iltihaptır. Omega 6 ise en çok
margarinlerde, mısır ve ayçiçek yağında var. Onun için biz diyoruz ki;
“Bu yağları değil, sızma zeytinyağını ve hayvansal yağları kullanın!”
Kalp damar hastalıklarının bir numaralı müsebbibi yağlar ve
kolesterol değil, unlu ve şekerli gıdalardır. Çünkü bunlar kandaki
insülin miktarını artırıp, metabolik sendroma sebep olurlar, damarları
tahrip ederler. Eğer zeytinyağı, hayvansal yağ, tereyağı ve balık
yağıyla beslenilirse kolesterol de düşer.
Türkiye’de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranı, %43 ile ilk
sırada yer alıyor. Kolesterolü yüksek olan, normal olan ve düşük olan
insanları yan yana koyalım, hepsi eşit derecede koroner kalp damar
hastalığı geçirme riskine sahiptir. Margarinler Türkiye’ye 1953’de
girmiştir. Ayçiçeği, mısır ve pamuk yağları da aşağı yukarı aynı zamanda
girmiştir piyasaya ve ondan sonra sağlık problemleri de başlamıştır.
Mısır yağı, pamuk yağı, soya yağı ve margarinler Omega 6’dan yana
zengin. Omega 3 ise yağ olarak zeytinyağında, hayvansal yağlarda, balık
yağında ve ette bulunuyor. Ama bu et serbest dolaşan hayvanın eti
olacak. Damar sertliği dediğimiz şey sadece atardamarlarda oluyor,
toplardamarlarda olmuyor. Atardamarların da her yerinde olmuyor. Çünkü
sağlam bir yerden bir parça damar alıp, daralan parçayla
değiştiriyorsunuz.
Damarda tıkanmanın sebebi mikropsuz bir iltihaptır. En fazla hasar ise
damarın kan basıncına en fazla maruz kaldığı yerlerde oluyor. Omega
6’lar iltihap yapar, Omega 3’lerse iltihabı azaltırlar.
Dünyaca ünlü kolesterol uzmanı Philippe Even diyor ki:
“Kolesterol, ilâç endüstrisinin ürettiği bir yalandan ibarettir.”
DönüştürmeDönüştürme İfadeİfade