Kolesterol Gerçeği


Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın özetle diyor ki: Damarlarda daralmayı yapan Omega 6 fazlalığının yol açtığı mikropsuz bir iltihaptır. Omega 6 ise en çok margarinlerde, mısır ve ayçiçek yağında var. Onun için biz diyoruz ki; “Bu yağları değil, sızma zeytinyağını ve hayvansal yağları kullanın!”

Kalp damar hastalıklarının bir numaralı müsebbibi yağlar ve kolesterol değil, unlu ve şekerli gıdalardır. Çünkü bunlar kandaki insülin miktarını artırıp, metabolik sendroma sebep olurlar, damarları tahrip ederler. Eğer zeytinyağı, hayvansal yağ, tereyağı ve balık yağıyla beslenilirse kolesterol de düşer.

Türkiye’de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranı, %43 ile ilk sırada yer alıyor. Kolesterolü yüksek olan, normal olan ve düşük olan insanları yan yana koyalım, hepsi eşit derecede koroner kalp damar hastalığı geçirme riskine sahiptir. Margarinler Türkiye’ye 1953’de girmiştir. Ayçiçeği, mısır ve pamuk yağları da aşağı yukarı aynı zamanda girmiştir piyasaya ve ondan sonra sağlık problemleri de başlamıştır.

Mısır yağı, pamuk yağı, soya yağı ve margarinler Omega 6’dan yana zengin. Omega 3 ise yağ olarak zeytinyağında, hayvansal yağlarda, balık yağında ve ette bulunuyor. Ama bu et serbest dolaşan hayvanın eti olacak. Damar sertliği dediğimiz şey sadece atardamarlarda oluyor, toplardamarlarda olmuyor. Atardamarların da her yerinde olmuyor. Çünkü sağlam bir yerden bir parça damar alıp, daralan parçayla değiştiriyorsunuz.

Damarda tıkanmanın sebebi mikropsuz bir iltihaptır. En fazla hasar ise damarın kan basıncına en fazla maruz kaldığı yerlerde oluyor. Omega 6’lar iltihap yapar, Omega 3’lerse iltihabı azaltırlar.


Dünyaca ünlü kolesterol uzmanı Philippe Even diyor ki:
“Kolesterol, ilâç endüstrisinin ürettiği bir yalandan ibarettir.”
SONRAKİ
« ÖNCEKİ
ÖNCEKİ
SONRAKİ »
Yorumlarınız için teşekkür ederiz...