Koca Yusuf


1857 yılında Şumnu’da doğan Koca Yusuf, 16 yaşında güreşe başlayarak vefâtına kadar sırtı hiç yere gelmeden güreşmiş ve Cihan Pehlivanı unvanını almıştır.

1898 yılında Fransa’dan sonra ABD’ye giderek, çeşitli güreşçilerle dünya şampiyonluğu için yaptığı müsabakaların hepsini kazandı. Yurda dönmek için New York’tan La Bourgogne isimli Fransız yolcu gemisi ile 2 Temmuz günü hareket etmiştir.

Gemi 731 yolcu ve 104 mürettebatla sisli bir havada yoluna devam ederken, 4 Temmuz günü, Cromartyshire isimli bir ingiliz yelkenli gemisi ile çarpışmış ve yolculardan 670’i ölmüş, ancak 61 yolcu kurtulabilmiştir. işin garibi, 104 mürettebatın hepsi, yolcuları kendi hâlinde bırakarak, geminin sandallarına binerek kurtulmuşlar ve bu sandallara binmek isteyenleri denize itmişlerdir.

Çarpışmada denize düşen Koca Yusuf, sandallara binmek isteyip vicdansız gemi personelinin denize attığı kadın ve çocukları kurtarıp sandallara tekrar koymak için çalışıyordu. Bu arada, sandalda bulunan gemi personeli, Koca Yusuf’un bu kahramanlık ve şefkatli hareketini önlemek için, sivri ve keskin gemici kancaları ile, onun ellerini parçalıyorlar ve kafasına kürekler indiriyorlardı. Başı ve elleri kanlar içinde kalan güreşçimiz, son bir gayretle ilerideki Grecian gemisine kadar yüzmeyi denedi. Ama, aşırı kan kaybından buraya ulaşamadı ve vefat etti.
SONRAKİ
« ÖNCEKİ
ÖNCEKİ
SONRAKİ »
Yorumlarınız için teşekkür ederiz...