Cips


Her gün milyonlarca kişinin tükettiği cipsler tehlike saçıyor. “Cips yemek, yağ içmekten farksız.” diyen uzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten kısırlığa ve Parkinson'a kadar birçok hastalığa sebep olabildiğini ifade ediyor. İçinde %10 oranında doymuş yağ ve %3 oranında trans yağ bulunan cipslerden günde 35 gramlık bir paket yiyen kişi, yıl boyunca 5 litre yağ içmiş gibi oluyor. Dünyadaki birçok sivil toplum örgütü, üniversiteler, vakıflar ve dernekler, cipsin zararlarını anlatırken, ülkemizde de tüketim her yıl artıyor. Cipslerde yağdan başka tuzun da olması tehlikeyi büyütüyor. Dünya Sağlık Örgütü ile Amerikan Gıda Kurumu'na göre de bir yetişkinin günde en fazla 6 gram tuz alması, 65 gram yağ tüketmesi gerekiyor. Günde 2 paket cips yiyen bir kişi, bu oranları fazlasıyla aşıyor. Fazla alınan yağ ve tuz; kolesterol, kalp krizi ve felç gibi tehlikeli hastalıklara yol açıyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak; cipsin içindeki trans yağların birçok tehlikeli hastalığa sebep olduğunu, kanser, kısırlık ve karaciğer rahatsızlıklarına yol açtığını ifade etti.
SONRAKİ
« ÖNCEKİ
ÖNCEKİ
SONRAKİ »
Yorumlarınız için teşekkür ederiz...